5 cèntims sobre el tàndem nutrició-exercici en la pèrdua de pes

jul. 3, 2024

 

5 cèntims sobre el tàndem nutrició-exercici en la pèrdua de pes

 

L’exercici físic suposa una demanda energètica important per al nostre organisme, que varia segons el tipus d’activitat, la intensitat i la durada, així com en funció dels objectius finals de la pràctica, ja sigui per salut, com a eina recreativa o de manera professional. La primera premissa per poder millorar en un esport és practicar-lo amb qualitat, i per això és fonamental assegurar una bona disponibilitat energètica, que fa referència a l’energia que el nostre organisme pot destinar a les necessitats diàries més enllà de l’exercici. Si la persona esportista no ingereix prou energia amb l’alimentació farà reduir el rendiment, perdre massa muscular, patir lesions, sobreentrenar i posar en risc la salut. D’altra banda, l’esportista requerirà un estat nutricional adequat, que asseguri un balanç correcte de nutrients, tant d’hidrats de carboni, proteïnes i greixos com de vitamines i minerals, a més de possibles ajudes ergogèniques (suplements i productes esportius) amb suport científic i l’assessorament en el seguiment de sobre marcadors analítics.

Atès que no tindrà el mateix impacte fer un entrenament de resistència (running, natació…), de força (Crossfit, culturisme…) o intermitents (futbol, voleibol, arts marcials…), les necessitats energètiques i nutricionals seran diametralment diferents i s’hauran d’individualitzar, amb l’objectiu de millorar les capacitats físiques de cada esportista, mantenir un pes saludable i recuperar bé entre sessions. Sigui quin sigui el teu esport, ens posarem mans a l’obra perquè treguis la teva millor versió i visquis com mai del teu estil de vida actiu i saludable, coneixent els secrets de l’alimentació esportiva per ser gran al teu esport, gaudir amb energia i prevenir lesions.

 

…posar el focus en la millora dels hàbits alimentaris i promoure una activitat física que faciliti el manteniment de la massa muscular i una despesa energètica per reduir l’efecte rebot.

Una pèrdua de pes saludable és aquella que es fa des de la millora d’hàbits alimentaris i de la comprensió de tots aquells factors que ens faciliten l’augment de pes, i no des de la rapidesa que prometen les “dietes miracle”. Anys d’hàbits i d’exposició a una alimentació determinada  no es poden anular amb uns dies de règims extrems. El que fa que ens engreixem és la ingesta d’un excès de calories a través de l’alimentació i una baixa despesa a través de l’activitat física i l’exercici.

 Calories ingerides – Calories gastades = Balanç energètic
(Model simple o CaCo “calories in – calories out”)

No obstant, al darrere hi ha una sèrie de causalitats molt més complexes que afecten la manera com mengem i ens movem:

Aspectes genètics, socials, econòmics, culturals, emocionals.
(Model complex o biopsicosocial) 

Tenint en compte tot plegat, és possible que moltes persones hagin viscut gran part de la seva vida “a dieta” sense mantenir un pes estable per culpa de la complexitat que afecta a l’alimentació. Per facilitar una pèrdua de pes sostenible i saludable és essencial posar el focus en la millora dels hàbits alimentaris i promoure una activitat física que faciliti el manteniment de la massa muscular i una despesa energètica per reduir l’efecte rebot.

T’acompanyaré de la millor manera que sàpiga, amb la seguretat que ofereixen l’evidència científica, l’alimentació conscient i l’ús de estratègies saludables per prevenir l’estancament en la pèrdua de pes.

TORNAR al blog general